Hvordan ser man forskel på persillerod og pastinak?

Facebooktwitterpinterestmail

De ligner hinanden, men smager forskelligt. Så hvordan ser man forskel på persillerod og pastinak? Her får du et tip til at kende forskel.

Kaleandtell - Persillerod og pastinak

Jeg stod i går med en pose blandede rodfrugter og skulle finde en pastinak. Den fik mig til at tænke på, hvordan man ser forskel på persillerod og pastinak. Ved du det?

Her får du et tip til at huske, hvordan du kender forskel.

Kaleandtell - Hvordan ser man forskel på persillerod og pastinak

Pastinak og persillerod ser ret ens ud, både med og uden skræl. Men rodfrugterne er forskellige oppe i toppen, hvor bladene har siddet fast på roden.

På billedet herunder holder jeg en persillerod til venstre og en pastinak til højre. Persilleroden går op i toppen, mens pastinakken går ned  i en fordybning.

Jeg har engang lært en huskeregel: Pastinakken skal ned med nakken, og persilleroden går op i toppen. Desuden dufter persilleroden af persille.

Kaleandtell - Kend forskel på persillerod og pastinak

 

Vi tager den lige én gang til:
På billedet herunder er det en pastinak øverst og en persillerod nederst. Kan du se, at pastinakken går ned med nakken? Og persilleroden nedenunder går op i toppen.

Kaleandtell - Persillerod og pastinak

 

Min hjerne kan godt lide den slags, lidt fjollede, huskeregler. Dem brugte jeg mange af, da jeg var studerende, og jeg vil resten af livet kunne huske, at de fedtopløselige vitaminer er A-, D-, E- og K-vitamin, fordi:

Alle De Elsker Kage.

 

Jeg fandt den pastinak, jeg skulle bruge til mit salateksperiment i går. Resultatet var nu ikke værd at skrive hjem om. Men hvis du har brug for lidt inspiration til, hvad du skal bruge dem til, nu du har lært at se forskel på persillerod og pastinak, er her et par opskrifter. Du kan også altid bruge dem i mos eller som suppeurt.

Facebooktwitterpinterestmail

One Comment

  1. God huskeregel.

    Her i huset kan vi ikke forliges med hverken den ene eller den anden til andet end suppe. Det er de til gengæld også fine til.
    I dag røg fire tykke rødder (måske to af hver) i gryden med 4 halvdøde gulerødder og 500g broccoli. Naturligvis fintskåret så det udkogte hurtigt. En god slat salt, en oksebouillonterning, og så lidt mishandling med stavblenderen (husk at bruge en der kan tåle varme. Jeg har en gang oplevet at en billig plastikmodel skilte sig selv ad, så der var knive og smørefedt i 8 liter kartoffel-porresuppe!).
    Dagens suppe havde sikkert ikke taget skade af en slat fløde eller en klump smør, men den var ganske fin uden.

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.