Mungbønnesalat med bolchebeder, mandler og grønkål

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - mungbønnesalat med bolchebeder, grønkål og mandler

Mungbønner er dejlige, sunde og helt ufortjent oversete. Jeg kan rigtig godt lide dem for deres mildt nøddeagtige smag og dejlige, faste konsistens, som er helt anderledes end nogle andre bælgfrugter jeg kender.

I Danmark er mungbønner mest kendt fra de tykke hvide mungbønnespirer man kan købe i supermarkedet eller lave selv. Men man kan også koge de tørrede mungbønner og fx bruge dem i salater. Tørrede mungbønner behøver ikke udblødes før kogning, men ligesom andre bønner skal de koges møre for at lektinerne, en gruppe naturstoffer i mange bælgfrugter, gøres uskadelige for os at spise. (Ved spiring ændres mungbønnernes lektinindhold også, så spirerne kan spises, men mere om det en anden dag.)

Så selvom mungbønnerne ikke skal koges i smadder, skal de altså koges lige præcis møre. Det tager ca. 20-25 minutter. Smag på et par stykker, de må ikke være hårde, men gerne faste at bide i.

De tørrede mungbønner suger en masse af kogevandet under tilberedningen, og derfor er det oplagt at give dem ekstra smag ved at koge dem i bouillon. Jeg bruger gerne hønsebouillon eller grøntsagsbouillon afhængig af sammenhængen mungbønnerne skal bruges i.

Mungbønner har en lidt kedelig vissengrøn farve, som ikke bliver kønnere af kogning. For at tale bedre til øjet har de derfor godt af at blive blandet med smukke, farverige grøntsager eller i det mindste bare en masse grønne krydderurter, fx bredbladet persille. Her viser jeg en mungbønnesalat med bolchebeder, mandler og grønkål, som jeg synes er ret fin.

Bolchebeder er en rød-og-hvidstribet søster til rødbeder. Jeg synes, at de er rigtig flotte, og da deres striber udviskes ved kogning, er de smukkest rå. De har en lidt anderledes og mindre jordet smag end rødbeder, men ligesom rødbeder og gule beder har de godt af noget syre, hovedsagligt fra eddike, for at gøre den lidt fade smag mere interessant. Stærke ting som dijonsennep, peberrod, rucola og karse klæder dem også godt. De er lidt sjældnere i handlen, så jeg griber chancen, når den byder sig.

Grønkål, selv når det er finthakket, kan godt være føles lidt stridt i munden, synes jeg. Dette kan man ændre ved at arbejde dressing grundigt ind i kålen, så både det mekaniske arbejde og syre i dressingen mørner grønkålen.
Har man ingen grønkål, vil bredbladet persille være en glimrende stand-in, som ikke behøver bearbejdning.

 

Salat med mungbønner, bolchebeder, grønkål og mandler

  • Kom 200 g tørrede mungbønner i en kasserolle med 5 dl vand (gerne kogt op på elkedel for at spare energi og tid) og enten 1½ tsk salt eller en bouillonterning. Kog mungbønnerne indtil de er møre, men ikke udkogte. Smag på dem efter 20 minutter. De skal være faste, men ikke hårde. Måske skal de have 2-5 minutter mere.
  • Dræn de møre mungbønner. Udrør 1-2 tsk dijonsennep i ½ dl æbleeddike og tilsæt det lidt af gangen til mungbønnerne, indtil du kan lide smagen. De må gerne være ret sure og stærke for at give modspil til de søde bolchebeder, som kommer i senere. Bønnerne tager bedst eddikesmagen til sig, mens de er varme. Lad dem derpå køle af.
  • Rens og rib 100 g grønkål, mens mungbønnerne koger. Hak det fint og bland det med 1 tsk olie og 1 spsk æbleeddike. Massér dressingen grundigt ind i grønkålen med rene hænder, så den bliver blødere. Lad det trække.
  • Skræl 400-500 g bolchebeder og skær dem i tynde, mindre stykker, fx ved at skære dem i kvarte, som derefter skæres i tynde skiver.
  • Hak 40 g mandler.
  • Bland de lune eller helt afkølede mundbønner med bolchebeder og grønkål. Smag til, måske skal der mere æbleeddike eller salt i. Drys de hakkede mandler over og servér.

Note: Jeg brugte kun ganske lidt olie i denne salat, fordi der er mandler i og jeg desuden serverede ost ved siden af. Man kan naturligvis bruge mere olie, hvis man har lyst.

 

Sådan så salaten ud på tallerkenen sammen med grillet ufo-squash med bagte hvidløg, citron og gedefeta.
Mungbønnesalaten ville også gøre sig godt sammen med alt muligt andet, fx krydrede pølser eller oksefrikadeller.

Kaleandtell - ufo græskar, bolchebeder

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.