Broccolisalat version 2.0
– Ny udgave af en moderne klassiker

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Ristet broccoli med syltede rosiner, rødløg og feta

Den kolde broccolisalat gik sin sejrsgang i Danmark i 00erne. Her er en ny version, hvor broccolien har en lækker ristet smag, rosinerne er syltede og parmesan giver fed, tilfredsstillende umami-smag. 

Som jeg skrev i går, fik jeg for nylig en broccoli-åbenbaring på caféen Lincoln Station i Brooklyn, NY. Sandwichen var fyldt med lun ristet broccoli, ricotta, sennep, pinjekerner og syltede rosiner. Det smagte virkelig godt og var i den grad værd at forsøge at eftergøre. Jeg besluttede dog at gå efter en mindre fed version uden hvedebollen. Der er mange madfristelser i NY, så hjemmemåltiderne skal gerne være mådeholdne.

Sandwichen – og den broccolisalat jeg lod mig inspirere til at lave – spiller på de samme smage som den velkendte rå broccolisalat, der gik sin sejrsgang i Danmark i 00erne. Dengang bestod den af rå broccoli i mayonnaisedressing med eddike og sukker samt ristet bacon, solsikkekerner, rødløg og rosiner. I den vegetariske sandwich og min broccolisalat kommer den røgede, ristede smag fra den ristede broccoli frem for bacon, og den sur-søde smag af de syltede rosiner med lage har samme effekt som datidens mayonnaise-dressing og almindelige tørrede rosiner. I min salat besluttede jeg at udelade pinje-/solsikkekerner og mayonnaise/ricotta og i stedet bruge god parmesan.

Kaleandtell - Sandwich med ristet broccoli, ricotta og syltede rosiner - Lincoln Station, Brooklyn

 

Jeg har før forsøgt mig med ristet broccoli, og det blev fint, men slet ikke så fantastisk som i sandwichen på Lincoln Station. Jeg konkluderede, at der skulle højere varme og mere olie til for at få den kraftige ristede smag, som jeg virkelig satte pris på. Det lykkedes, da jeg gjorde som beskrevet herunder.

Sammensætningen, jeg brugte dengang – ristet broccoli, kogte kikærter, granatæblekerner og en tahindressing med granatæblesirup, lime og hvidløg – er et andet forslag til, hvordan man kan bruge ristet broccoli.

Kaleandtell - Salat med brændt broccoli, kikærter, granatæble og tahindressing

 

Jeg jammede mig frem til broccolisalaten, da jeg havde lavet de syltede rosiner, jeg skrev opskriften på i går. Derfor er der ingen eksakte må denne gang.

Ristet broccolisalat med parmesan, rødløg og syltede rosiner

Ristet broccoli

Skær broccoli i små buketter. Gem stokken til en anden gang, den smager dejligt rå, når det grove ydre er skåret fra. Bland broccolibuketterne grundigt med olivenolie (1,5-2 spsk per broccolihoved), salt og kværnet peber i en bradepande eller ovnfast fad. Vendt grundigt rundt med fingrene, så olien bliver godt fordelt. Rist broccolien i ovnen ved 225°C, indtil den er mør, men har bid og er mørkgylden nogle steder, 20-30 minutter.

Broccolisalaten

Bland den lune ristede broccoli med rødløg i kvarte skiver, syltede rosiner og noget af deres lage samt hakket eller høvlet parmesan.

Jeg kan rigtig godt lide det stærke i de senneps-syltede rosiner sammen med den let røgsmagende ristede broccoli. Hvis ikke lagen fra de syltede rosiner er stærk, fordi sennep er udeladet, ville jeg røre lidt dijonsennep ud i lidt af lagen, som bruges som dressing til broccolisalaten.

 

Jeg serverede den ristede broccolisalat med rød quinoa og en rødbede-gulerods-tzatziki (revne rødbeder og gulerødder i græsk yoghurt (2%) med presset hvidløg og salt).

Kaleandtell - Ristet broccolisalat, quinoa og rødbedetzatziki

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.