Spaghettisquash, sikke en spøjs fætter

Facebooktwitterpinterestmail

Endnu et græskar-eksperiment fra mit køkken, denne gang med spaghettisquash. Mega-nem at tilberede og forbløffende velsmagende i tomatsovs med kapers.

kaleandtell-spaghettisquash-og-tomatsovs-med-kapers

Spaghettisquash lød spændende, da min tidligere kollega fortalte begejstret om den. Hun kendte den fra USA, og jeg har siden forgæves været på udkig herhjemme. Så da chancen bød sig i supermarkedet forleden, slog jeg til, selvom jeg ikke anede, hvad jeg skulle stille op med det store græskar.

kaleandtell-vegetable-literacy-om-spaghettisquash

Jeg satte min lid til Vegetable Literacy, en dejlig og meget vidende grøntsagskogebog. Og der stod sørme, hvordan du tilbereder spaghettisquash. Så jeg sprang ud i det.

Det er ellers ikke altid, mine græskar-eksperimenter er faldet lige heldigt ud. Mit møde med ufo-squash var en mindre fiasko, men godt at få forstand af.

Så jeg kastede mig uden tøven ud i et ny græskar-forsøg. Fremgangsmåde var mega-nem.

kaleandtell-spaghetti-squash

Spaghettisquash har sit navn, fordi det møre græskar-kød danner lange trevler, som med lidt god vilje ligner spaghetti-strenge.

kaleandtell-moer-spaghettisquash

Opskrift på bagt spaghettisquash

Jeg bagte det store græskar mørt i ovnen ved 190°C. Min spaghettisquash var ret stor, ca. 12 cm i diameter og 30 cm lang. Den fik 1½ time i ovnen, og så var den helt mør. Den kunne nok godt have nøjedes med 1 time og 15 minutter, men jeg var ved at hænge en lampe op inde i stuen – flytte-fornøjelserne fortsætter.

Husk at punktere skrællen på spaghettisquashen et par steder, inden du kommer den i ovnen, så damp kan undslippe. Ellers siges det, at græskaret kan eksplodere, og så har du græskarsnask i hele ovnen. Jeg jagede bare en lille urtekniv ned i 3-4 steder og lagde græskaret på en plade midt i ovnen.

kaleandtell-bagt-spaghettisquash

Når spaghettisquashen er færdigbagt, er den nem at flække. Fjern kernerne med en ske og og brug en gaffel til at trække det trevlede kød løs.

Kom spaghettistimlerne i en stor skål, krydr godt med salt og peber og vend god olivenolie i.

Voila, så er spaghettisquashen klar. Den skal have længe i ovnen, men den aktive arbejdstid er omtrent lige så kort, som hvis du havde kogt rigtig spaghetti.

kaleandtell-spaghettisquash-med-tomatsovs

Meget passende – jævnfør lampeophængning – havde jeg taget en portion tomatsovs med kapers og hvidløg op af fryseren. Så det var bare at varme tomatsovsen og serverede den ovenpå den møre spaghettisquash med revet parmesan og et drys persille.

Det smagte rigtig godt, synes både Rasmus og jeg. Smagen og konsistensen har intet med pasta at gøre, så det skal du ikke forvente. Men græskarsmagen var dejlig, og jeg er fan af grøntsager frem for hvede.

Og det mættede helt vildt! Så det var egentlig ikke essentielt, at jeg havde lavet en grov salat, som vi spiste ved siden af. På den anden side var det nu meget rart med de knasende sprøde grøntsager ved siden af den varme, bløde spaghetti-ret uden spaghetti.

kaleandtell-grov-salat-til-spaghetti

Det var en tøm-køleskabet-salat med fintsnittede gulerødder og blomkål, forårsløg, snackpeber og persille samt en rest kogte kikærter. Det hele vendt med hvid balsamico, salt og peber.

Rester af spaghettisquash?

Hvis du får græskarrester til overs, kan du bruge dem i en lækker spicy græskardip med tahin og sumak.

 

Se flere opskrifter med græskar:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.