Rester af græskar? Lav en spicy græskardip

Facebooktwitterpinterestmail

Har du rester af græskar tilovers? Brug dem til stærk græskardip med tahin, ingefær og røget paprika. Smag til med syrlig sumak, det bliver superlækkert!

kaleandtell-lav-graeskardip-ud-af-graeskar-rester

Hvad stiller du op med græskarrester? Måske har du lavet en græskarlygte i efterårsferien. Eller holdt Halloween. Eller bare lavet for meget mad. Det sidste havde jeg, og jeg fandt en lækker løsning.

Da jeg lavede spaghettisquash i tomatsovs med kapers i sidste uge, fik jeg græskar i overskud. Der var forbløffende meget mad i den ovnbagte spaghettisquash, og det mættede rigtig meget. Så jeg endte med en god portion mørt græskarkød til rest.

Jeg tryllede mine græskar-rester om til en lækker stærk græskardip med tahin. Jeg lavede dippen stærk af frisk ingefær og Tabasco (en hot sauce, altså stærk chilisovs). Røget paprika gav en dejlig dyb, røget smag.

Græskar er sødt, og det har brug for syre for at smage lækkert i det salte køkken. Da min græskarmos var ret lind, ville jeg ikke tilsætte citronsaft, som ville gøre mosen endnu tyndere. Jeg valgte derfor at smage dippen til med sumak, et tyrkisk og mellemøstligt rødt krydderi, som smager dejlig syrligt. Det fungerede supergodt!

balles-a-leunettes_halloween_660pxFoto fra Wikimedia Commons til fri afbenyttelse

Du skal bruge mørt græskarkød til dippen. Hvis du har råt græskarkød til overs, fx fra udhuling af en græskarlygte, må du tilberedte indmaden først. Det har jeg ikke prøvet, men jeg ville nok dampe det eller bage det i ovnen under tætsluttende låg, så det ikke tørrer ud. Hvis du koger græskarkødet i en masse vand, får du kogt smagen ud i kogevandet og ender nemt med en alt for lind græskarmos.

kaleandtell-staerk-graeskardip-med-sumak-og-roeget-paprika

Spicy græskardip – sådan gør du

Græskar er forskellige, og nogle gange har man store rester, andre gange kun en lille smule. Derfor laver jeg græskardip på slump og smager mig frem undervejs. Så du må prøve dig frem med mængderne.

  • Rester af tilberedt græskar, fx ovnbagt spaghettisquash
  • Tahin (sesamsmør) (ca. 2-3 spsk til 3 dl græskarmos)
  • Frisk ingefær, skrællet og revet
  • Røget paprika
  • Sumak – meget! til at give syrlighed
  • Salt
  • Tabasco (eller en anden hot sauce eller chilipulver)

Kom dine rester af græskar i en blender eller minihakker. Tilsæt tahin og blend det jævnt. Smag til med friskrevet ingefær, røget paprika, salt og sumak. Der skal temmelig meget sumak i for at give syrlighed nok til at balancere det søde græskar. Smag til sidste til med Tabasco (et par dråber af gangen), så dippen bliver så stærk, som du kan lide den.

Serveringsforslag

Du kan bruge den stærke græskardip til alt muligt, for eksempel som dip til grøntsagsstave, grissini eller de vildt lækre ostegratinerede aubergineskiver, jeg engang skrev om. Græskardippen er også god som smørelse i wrap og sandwich.

Jeg brugte min græskardip i pitabrød med falafel, ovnbagte augergineskiver og sprøde, rå grøntsager. Vi fik rødbedetzatziki ved siden af. Mand, det smagte godt! Desværre fik jeg ikke taget billeder.

kaleandtell-spaghetti-squash

Spaghettisquash

Kan alle slags græskar bruges til græskardip?

I princippet kan du bruge alle mulige slags spisegræskar til at lave dip, men nogle græskar smager altså bedre end andre.

Butternutsquash er mit favoritgræskar, men hokkaido er også rigtig fin at bruge. Denne gang var det altså spaghettisquash (billedet herover), som jeg brugte til min græskardip, og det smagte supergodt.

De kæmpestore orange græskar, som mange bruger til græskarlygter og Halloween-pynt, er ikke fremavlet for smagens skyld. De kan godt spises, hvis du ikke vil lade fyldet fra den udhulede græskarlygte gå til spilde, men det er altså ikke nogen særlig spændende smagsoplevelse. Så lad være med at købe de store Halloween-græskar bare for at lave mad af dem.

 

Græskar kan smage skønt! Prøv flere opskrifter med græskar:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.