Squash del 2 – For mange squash?

Facebooktwitterpinterestmail

Hvad gør man med for mange squash i haven? Du afprøver en af de 15 opskrifter med squash i denne uges tema om squash. Her kommer de første 5 opskrifter.

 

Kaleandtell - Aubergineroulade med squash og flødeost

 

Squash- og aubergineroulader med flødeost og spinat

Du kan lave disse grøntsagsruller med squash, aubergine eller begge dele som på billederne her. Indeni er der hvidløgsflødeost, friske spinatblade, stave af snackpeber og karse.

Hvis du laver dem små og tynde, kan de bruges som en slags pindemad eller snack. Så skal du nok kun bruge squash; aubergineskiver er som regel ret store.
De kan også bruges som grønt indslag på et frokostbord eller en buffet, eller man kan bare spise dem med en mættende salat til hverdagens aftensmad.

Billedet herunder viser, hvordan man gør, 1-2-3 fra venstre mod højre.

Kaleandtell - Squashroulade med aubergine og flødeost

 • Skær lange tynde skiver (ca. 5-8 mm) på langs af squash og aubergine. Det går nemmest på et mandolinjern. Læg dem på bagepapir på hver sin bageplade og pensl med olivenolie og drys med salt og kværnet peber.
 • Ovnsteg grøntsagsskiverne ved 180°C med varmluft, indtil de er møre. Se til dem efter 15 minutter. Squashen kan godt blive hurtigere mør end auberginen. Derfor er det praktisk, at de ligger på hver deres plade, så squashen kan tages ud tidligere. Lad det hele køle af.
 • Rør presset hvidløg i en pakke friskost (fx Philadelphia light 12%) eller brug en krydret flødeost.
 • Læg en aubergineskive ovenpå en squashskive (eller omvendt). Smør med hvidløgsfriskosten, læg stave af snackpeber og klippet karse på tværs i den ene ende og rul så skiverne sammen til en roulade. Luk med en madtandstik.

Tip: Du kan også komme lidt ristede pinjekerner i squashrouladerne eller bruge andre krydderurter end karse, fx basilikum. Spinatbladene kan også erstattes af rucola, men så skal du ikke bruge karse; rucola og karse har samme skarpe smag fra de plantenaturstoffer, glukosinolater, der findes i korsblomstfamilien, som de begge tilhører.

 

Fyldte squash med mascarpone-røræg og basilikum

Jeg synes, at den milde, cremede røræg med frisk basilikum klæder squashens milde smag rigtig godt. Jeg kan også godt lide at komme forårsløg i fyldet.

Tilbehøret bør ikke være for kraftigt smagende. Her blev de fyldte squash serveret med ristet rugbrød og blancherede gulerodsskiver med knasende brødkummer ristet sprøde i hvidløgsolie og drysset med hakket bredbladet persille.

Kaleandtell - Fyldt squash med mascapone-røræg

 

Squash fyldt med mascarpone-røræg

 • Tænd ovnen på 190°C uden varmluft.
 • Flæk en squash på langs og udhul den med en teske uden at der går hul på skrællen. Hak squashkødet og et forårsløg.
 • Lav røræg af 2 æg på en pande. Det skal ikke sætte sig for godt, men være ret flydende.
 • Fold forsigtigt squashkød, forårsløg, 3 spsk mascarpone og 1 spsk hakket frisk basilikum ind i røræggene på panden. Smag til med salt og kværnet peber.
 • Fyld de to udhulede squashbåde med røræggene og stil dem i den varme ovn i ca. 12 minutter, indtil squashen er gennemvarm, men stadig let sprød.

 

Squashhummus

Første gang, jeg smagte squashhummus, var engang til en sammenskuds-tapas-aften med nogle danseveninder. Dette må være den nemmeste squashopskrift, jeg kender, og det er en let, frisksmagende dip.

Det går i al sin enkelthed ud på at blende grofthakket squash med tahin (sesamsmør) og citronsaft, indtil konsistensen er glat og lind. Jeg synes, at det er nemt at bruge stavblenderen med det dertilhørende høje bæger. Så kan man presse hårdt ned, og så går pureringen ret nemt.

Smag til med salt og kværnet peber, måske lidt mere citronsaft og evt. lidt stødt spidskommen. Hvis du kommer presset hvidløg i, så pas på at det ikke overdøver den ret sarte squashsmag.

Kaleandtell - Squashhummus, krydret hakkebøf og butternut squash-salat

Her blev squashhummusen serveret med en hakkebøf med krydderurter og perlerugsalat med bagt butternutsquash, strimlet romainesalat, rødløg og finthakkede tørrede abrikoser.

 

Koreanske squashpandekager

Disse koreanske squashpandekager er en genganger herhjemme, når vi får lyst til det lækre, friske, grøntsagsbaserede koreanske køkken. Opskriften på squashpandekagerne og den tilhørende super lækre dip har jeg skrevet her.

Kaleandtell - Koreanske pandekager med squash

 

Quinoasalat med friske majs, squash og feta

Quinoa (udtales keen-wa, ikke ki-no-a) har en dejlig nøddeagtig smag og et godt proteinindhold. Desuden er den glutenfri. Quinoa fås i forskellige farver, lys, rød og sort, hvis smag er lidt forskellige, men man kan sagtens erstatte den ene med den anden og eventuelt vælge den farve, man synes vil være flottest.

Denne salat smager særlig dejligt, når man bruger friske majs fra kolbe. Hvis du har brug for en mere vintervenlig quinoasalat – dog uden squash – så se denne opskrift: Quinoasalat med mango, broccoli og misodressing.

Kaleandtell - Quinoasalat med majs, squash og feta

Quinoasalat med friske majs, squash og feta

4 personer

 • Kog 250 g quinoa efter anvisning på pakken. Kom en bouillonterning med i kogevandet. Lad den kogte quinoa køle af.
 • Svits tern af 1 løg i olivenolie i ca. 5 minutter.
 • Skær imens majskernerne af 2 majskolber. Hold hver rensede majskolbe på højkant på et spækbræt og skær med en skarp kniv kernerne af fra top til bund.
 • Skær 2 squash i små tern på ca. 1x1x1 cm.
 • Tilsæt 2 fed hakkede hvidløg, majskerner og squashtern til løgene på panden. Svits indtil squashen er mør, ca. 5 minutter. Smag til med salt og kværnet peber og lad grøntsagerne køle lidt af.
 • Bland quinoa og grøntsager i en skål. Tilsæt 250 g smuldret feta. Server.

 

Næste blogpost kommer til at handle om tre forskellige slags tærter med squash og to små squashretter, man kan bruge som appetizer, snack eller tapas.
Se oversigten over squashopskrifterne her: Squash i fokus med 15 squashopskrifter

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.