Rapport: Anderledes græskar afprøvet, så du ikke behøver at gøre det

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - squash, hvidløg, feta, grønkål

Jeg har lavet et nyt græskar-eksperiment. Jeg rapporterer service-minded, trods mindre fiasko.

 

Formål: At afprøve ufo-squashKaleandtell - ufo squash, ufo græskar_1

Resultat: Kedelig smag, ubehagelig konsistens

Konklusion: Brug almindelig squash (zucchini) i stedet. Ufo-squash er ikke gode, når de er store. Afprøv de små til næste sommersæson.

 

Ufo-græskar eller ufo-squash?

Om navneforvirring…

De mange slags squash og græskar tilhører samme plantefamilie, Cucurbitaceae, i øvrigt sammen med agurk og meloner.

Der hersker en vis sproglig forvirring eller i hvert fald inkonsistens omkring betegnelserne squash og græskar. Som så mange andre sproglige fænomener, lader det – i hvert fald for mig at se – til at skyldes engelsk indflydelse.

På dansk hedder det græskarfamilien1, og alle de mange sorter er således græskar. Men på engelsk bruger man squash som massebetegnelse.

På dansk bruges squash almindeligvis om de allestedsnærværende grønne (og til tider gule) squash, som har blødt skind og på italiensk (og deraf ofte på amerikansk) kaldes zucchini.

Men i takt med at butikkerne sælger flere og flere slags græskar, opstår lidt forvirring, fordi de engelske navne bruges. Butternut squash, acorn squash og spaghetti squash, men hokkaidogræskar?

Og så er der den her omtalte ufo-variant, som man kan google sig til viden om ved både at kalde den for ufo-squash og ufo-græskar. På engelsk hedder den en scallop squash eller pattypan squash.

Konklusionen er, at man på dansk ikke ud fra betegnelsen græskar eller squash kan udlede noget om grøntsagens madmæssige egenskaber eller botanik. Der er fx ikke stor forskel på, hvordan man kan bruge butternutsquash og hokkaidogræskar i køkkenet.

1 Dansk Feltflora, Kjeld Hansen (red.), Gyldendal, 1999, 1. udg., 8. opl.

Siden jeg var i Schweiz i efterårsferien, har jeg været lettere besat af squash og græskar. Så da en spændende, spacy, ufo-formet squash lå for sig selv hos grønthandleren, var jeg nødt til at købe den. Jeg så en magen til i Zürich, men nølede, og den var solgt, da jeg kom tilbage.

Hjemvendt med fangsten fra grønthandleren slog jeg op i min mest grundige grøntsagskogebog, Vegetable Literacy, en skøn, plante-nørdet kogebog skrevet af den amerikanske grøntsagsguru Deborah Madison. Hun skriver virkelig godt, både underholdende, vidende og brugbart.

Om ufo-squash skriver hun, at de afgjort er bedst, når de er små, cirka knytnævestørrelse, hvor smagen er bedre end alm. squash (zucchini), især når de tilberedes langsomt på grill eller grillpande.

Nu var min indkøbte ufo desværre noget større end en knytnæve. Jeg besluttede dog at kaste mig ud i et grill-eksperiment alligevel, for Deborah Madisons forslag til store ufoer er at lave suppe, og det syntes jeg var for kedeligt.

Jeg tænkte, at den grillede, sødlige, lidt sarte squashsmag ville smage godt med et pift citron, bagte hvidløg og cremet, salt gedefeta.

Da alt dette er hvid i hvidt, tilføjede jeg grønkål, som jeg også brugte i salaten med bolchebeder, som jeg serverede ved siden af. Man kunne også have brugt bredbladet persille eller andet grønt drys.

 

Kaleandtell - ufo græskar, hvidløg, grønkål

 

Sådan gjorde jeg

  • Tænd ovnen på 180 grader uden varmluft og sæt 2 hele hvidløg (ikke delt i fed) ind på en bageplade med papir. De skal bages møre og bløde, men ikke brankede, hvilket giver dem en grim bitter smag. Se til dem efter 25 minutter.
  • Rens og rib nogle blade grønkål og hak dem fint. Vend dem med citronsaft og olie og gnub det godt ind i kålen, så den bliver blødgjort. Lad kålen trække, mens resten tilberedes.
  • Varm en grillpande godt op (eller brug en grill). Skær ufo-squashen i 1 cm tykke skiver, pensl dem med olie og drys med kværnet peber. Steg dem, så de får mørke striber på begge sider. Jeg havde meget squash og en lille grillpande, så jeg tog dem af grillpanden, inden de var møre og færdigbagte dem på en plade i ovnen til de var møre. Man kan fortsætte på grill eller grillpande, hvis man har plads og tålmodighed.
  • Skil de færdigbagte hvidløg i fed og pil den tørre hinde af. Rør de bagte fed sammen i en skål med en gaffel, så du får en hvidløgsmos. Smør den på de møre grillede squashskiver. Giv dem også lidt salt, men pas på, for fetaosten er også salt.
  • Anret den grillede ufosquash med hvidløg på et fad sammen med grønkålen og feta i tern. Dryp evt. med lidt citronsaft, hvis du ikke synes, at grønkålen med citron giver nok syre.

 

Kaleandtell - ufo squash med bagte hvidløg

 

Hvordan blev resultatet?

Skrællen på ufo-squashen blev ikke mør. Den var voksagtig og ubehagelig at få i munden. Kødet var ret smagsløst, men med en bitter undertone. Øv…

De bagte sødlige hvidløg smagte dejligt sammen med grillsmagen, citronsaften og den cremede feta. Og det så også ganske appetitligt ud, synes jeg.

Jeg serverede retten sammen med rugbrød og en salat med mungbønner, bolchebeder, grønkål, mandler og sennepsdressing. Find opskriften i linket.

Kaleandtell - ufo græskar, bolchebeder

 

Hvordan skal man så gøre?

Jeg synes stadig, at det er en meget tiltalende idé at lave grillet squash (af en eller anden art) smurt med bagt hvidløg, dryppet med citron og serveret med ost og grønt drys.

MEN! Det skal være en velsmagende squash med blødt, mørt skind. Jeg vil i fremtiden lave det med alm. squash (zucchini) eller små, knytnæve-store ufo-squash, hvis sommersæsonen bringer dem til en butik på min vej. Jeg tager fortsat Deborah Madisons ord for, at de små ufoer har delikat smag og blødt skind. Så de må prøves.

Tanken om at bruge butternutsquash i denne ret er nu heller ikke dårlig, synes jeg, men butternut skal tilberedes temmelig meget længere end de sartere squash. Desuden ville jeg skrælle butternutsquashen, fordi dens skind først er rart at spise, når den er tilberedt meget længe.

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.